Ansvarsfullt spelande

Det är viktigt för människan att ha lek och glädje i sitt liv och att spela casinospel innehåller båda dessa två aspekter. Att komma hem efter en lång dag på jobbet och ta sig ett parti poker eller några slot-rundor på pendeltåget är både roligt och givande, och vem vet, kanske man vinner storkovan och med det möjliggör det där inköpet eller resan man gått och drömt om så länge?

Att spela innebär dock vissa risker, och bland de vanligaste är att man fastnar i ett spelberoende som tar över hela ens liv. Det behöver inte ens handla om att man blir totalt fast, utan kan räcka med att man börjar spela för lite mer än vad man har råd med eller börjar negligera vissa vardagssysslor för att kunna spela en extra halvtimme. Tidiga varningstecken för att spelandet har börjat gå över styr.

Hur spelar man ansvarsfullt?

Allteftersom online spelande blir alltmer populärt i Sverige så har debatten om ansvarsfullt spelande blivit viktigare, och många spelbolag erbjuder i dag

hjälp och råd mot spelberoende på sina sajter. Det kan handla om enkel vägledning, listor med tips om vad man bör tänka på eller online test man kan ta för att se om man ligger i riskzonen.

Man kan göra en hel del för att inte fastna och de två viktigaste är:

  • En bra spelbudget. Tänk på hur mycket du har råd att spela för utan att det inverkar på din ekonomi. Att förlora femtio kronor i veckan kan bli väldigt mycket under ett år så ta en grundlig och ärlig titt på din ekonomi så att du inte överskrider din personliga budget.
  • Tidsbegränsning. Bestäm hur mycket du kan spela och var noga med att inte spela en minut över tiden. Det kan röra sig om tio, femton minuter om dagen en eller en halvtimme varje lördag men gå helst inte över den gränsen.